Te confrunți cu problema scrâșnitului din dinți involuntar, în special noaptea? Dacă răspunsul este da, atunci este esențial să știi că acest tip de afecțiune poartă denumirea de bruxism. Mulți oameni realizează că au această problemă doar în momentul în care li se comunică acest aspect de către o persoană apropiată sau de medicul stomatolog. Astăzi vom analiza împreună ce presupune mai exact bruxismul, care sunt cauzele apariției dar și remediile. De asemenea, vom avea în vedere și cazurile în care este necesară obținerea unei proteze dentare.
Când se recomandă utilizarea protezei dentare?
Lipsa dinților reprezintă o problemă destul de gravă, întrucât îngreunează procesul de vorbire și de masticație. În acest caz, este recomandată folosirea protezei dentare. Protezele dentare reprezintă dinți artificiali, cu scopul de a înlocui dinții naturali lipsă. În funcție de numărul de dinți care trebuie să fie înlocuiți, există două tipuri de proteze dentare: complete sau parțiale. Cele complete se referă la înlocuirea tuturor dinților de sus sau de jos, iar cele parțiale sunt folosite cu scopul de a înlocui doar câțiva dinți care lipsesc.
În funcție de nevoile individuale, protezele dentare sunt concepute pentru a oferi un aspect cât mai natural. Efectele pozitive devin evidente încă din primele zile, incluzând o claritate și ușurință în exprimare, precum și o îmbunătățire a procesului de mestecare.
Cauzele și remediile bruxismului
Bruxismul reprezintă o afecțiune destul de des întâlnită în rândul oamenilor. Mai exact, termenul de bruxism se referă la obiceiul involuntar de a scrâșni dinții sau de a încleșta maxilarele, manifestându-se atât ziua, cât și noaptea. Pe termen lung, poate cauze diferite probleme dentare, cum ar fi: apariția cariilor, fracturi dentare sau distrugerea smalțului dentar. Totodată, poate provoca și dureri de cap.
Bruxismul se împarte în două tipuri principale: bruxism diurn, care apare în timpul zilei, și bruxism nocturn, care se manifestă în timpul somnului. Bruxismul nocturn este adesea mai greu de detectat, deoarece persoana afectată nu este conștientă de acest comportament. Bruxismul diurn, pe de altă parte, este adesea legat de stres sau anxietate și poate fi mai ușor de observat.
Cauzele acestei afecțiuni medicale sunt destul de numeroase, însă putem enumera câteva cauze comune: perioadele destul de stresante sau stările de anxietate produc tensiuni care se pot manifesta prin scrâșnirea dinților. Totodată, oboseala sau nopțile nedormite vin la pachet cu stările menționate anterior. La cauze frecvente mai întâlnim alinierea incorectă a danturii, precum și schimbările dentare.
Cu toate acestea, există remedii care pot ajuta la eliminarea completă a bruxismului. Un tratament benefic este reprezentat de folosirea unei gutiere speciale. Aceasta va reuși să stopeze orice contact al dinților, protejând dantura. De asemenea, se recomandă gestionarea și tratarea stărilor anxioase de pe urma cărora se poate risca apariția acestei afecțiuni.
Bruxismul poate apărea din diferite motive. Cel mai important este să ne monitorizăm stările interioare și să știm să cerem ajutorul unui psiholog sau unui terapeut atunci când simțim că ceva nu este în regulă, din punct de vedere emoțional.